Adres : Ziya Gökalp Cd. Sağlık 2. Sk. 63/10 Kolej/Ankara
Telefon : +90 (0312)431 93 35

UNION(IUATLD)- ULUSLARARASI TÜBERKÜLOZ VE AKCİĞER HASTALIKLARIYLA MÜCADELE BİRLİĞİ COVID-19 Salgın Bildirisi

UNION(IUATLD)- ULUSLARARASI TÜBERKÜLOZ VE AKCİĞER HASTALIKLARIYLA MÜCADELE BİRLİĞİ COVID-19 Salgın Bildirisi

COVID-19 Salgın Bildirisi
José Luis Castro, Yürütme Kurulu başkanı

Bu yeni ve önemli zorluğum üstesinden gelmek için küresel bir topluluk olarak tavır alırken her yıl 1.5 milyona yakın insanın tüberkülozdan,  her gün ortalama 1000 kişinin gripten ve her gün ortalama 2000 beş yaş altı çocuğun zatürreden öldüğü Dünya akciğer sağlığı gerçeklerini akılda tutmalı ve mümkün olan her yerde halk sağlığı için sinerji yaratmalıyız; 

 

 

 


Bu krizin yükü küresel toplum tarafından adil bir şekilde üstlenilmelidir. Çok az olanlar, ek maliyetler taşıyabilecek en az kapasiteye sahiptir. Testlere, ilaçlara ve aşılara ulaşılabilir olduklarında erişimin adil olmasını ve ödeme kapasitesi ile sınırlı olmamasını sağlamalıyız. Hem bireyler hem de uluslararasında en savunmasız olanların ciddi ekonomik sonuçlardan korunmalarını sağlamalıyız.

UNION tüberkülozun yaygın olduğu ülkelerde COVID-19 nedeniyle tüberkülozlu çocukları ve ergenleri dikkatlerden kaçırmama konusunda uyarı yapıyor

Virüsün bulaşmasının kontrolü, enfekte olmuş ve potansiyel olarak enfekte olmuş bireylerin izolasyonunu, sosyal mesafeyi ve kişisel davranıştaki bazı değişiklikleri içeren halk sağlığı eylemlerini gerektirecektir. Bunun bireysel özgürlüklerin bir miktar kısaltılmasını gerektirmesi muhtemeldir. Bu eylemlerin yetkililer tarafından yerel epidemiyolojik duruma uygun ve orantılı bir şekilde uygulanması önemlidir. Aşırı ve gereksiz kısıtlamalardan kaçınılmalıdır. Her zaman, yetkililer hem bireylerin haklarına ve ihtiyaçlarına hem de halk sağlığının korunmasına olan saygıyı en üst düzeye çıkarmaya çalışmalıdır.

TB ile ilgili deneyimlerimizden, damgalamanın hastalıklı veya riskli kişiler üzerindeki etkilerini ve hastalığı tanımlarken kullandığımız dilin önemini öğrendik. COVID-19 olan insanları tartışırken medya ve diğerleri tarafından damgalama dilinin benzer şekilde kullanıldığını gördük. COVID-19'dan etkilenen kişilerin yaşadığı damgalamayı en aza indirmek için TB'de öğrendiğimiz birçok dersi yansıtan DSÖ tarafından verilen dil rehberliğine uymamız önemlidir.
Şeffaflık ve gerçek, bu zorlu zamanlarda önemli değerlerdir. Yetkililerin salgının etkisi ve onu kontrol etmek için gereken eylemler konusunda açık olması önemlidir.

Bu yeni problemle en iyi nasıl başa çıkılacağı hakkında birçok cevaplanmamış soru var. COVID-19'un neden olduğu sorunları hafifletmek için en iyi araçların, politikaların ve prosedürlerin hızlı bir şekilde tanımlanmasını, doğrulanmasını, uygulanmasını ve ölçeklendirilmesini sağlamak için yeterli kaynaklarla titiz bilimsel yöntemlerin uygulanması önemlidir. Bu temel ve laboratuvar bilimini, epidemiyolojik, operasyonel ve klinik araştırma yöntemlerini içerir. Bu çabalarda kazanılan bilgiler kamuya açık olmalı ve açıkça yayılmalıdır.

SARS, MERS ve Ebola gibi diğer yeni salgınlar gibi COVID-19'un henüz tanımlanmamış bir hayvan kaynağından kaynaklandığı muhtemeldir. İnsanların, hayvanların ve çevrenin kesişimi  önemlidir bunun için hastalık kontrolüne bir tek sağlık yaklaşımı benimsenmelidir.
Birlik, üyelik ağı, konferansları, web seminerleri ve yayınları, iletişim ekibi ve teknik ekibi de dahil olmak üzere kaynaklarını COVID-19'un küresel sorununa küresel müdahaleyi desteklemek için kullanmayı taahhüt eder.

18 Haziran 2020 Perşembe