Adres : Ziya Gökalp Cd. Sağlık 2. Sk. 63/10 Kolej/Ankara
Telefon : +90 (0312)431 93 35

VEREM SAVAŞI İL KOORDİNATÖRLERİ VE VEREM SAVAŞI DERNEK TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI

VEREM SAVAŞI İL KOORDİNATÖRLERİ VE VEREM SAVAŞI DERNEK TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI

9-11 Nisan 2004 Antalya-Belek-Varuna Otel

9-11 Nisan 2004 tarihinde yapıldı.

Antalya-Belek-Varuna Otel’de yapılan toplantıya 36 ilin verem savaşı il koordinatörü ya da adayı ve 12 ilin sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalıklar şube müdürü ya da tüberkülozdan sorumlu doktorları katıldı.

Verem savaşı il koordinatörleri ya da adaylarının katıldığı iller: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak ve Aksaray idi.

Sağlık Müdürlüklerinden bulaşıcı hastalıklar şube müdürü ya da tüberküloz sorumlularının katıldığı iller: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, İstanbul, Konya, Manisa ve Rize idi.

Canlı tartışmaların yapıldığı toplantıda tüberküloz ile ilgili teorik konuların yanında uygulama ile ilgili konular da ele alındı.

Dünya ve Türkiye’de tüberküloz kontrolü çalışmaları, tüberkülozlu hastanın tanısı, bildirimi, temaslı muayenesi, koruyucu tedavi ve hastalık tedavisi ilk günün konuları idi. Tedavinin uygulanması ve doğrudan gözetimli tedavinin ayrıntılı tartışıldığı oturumlarda Aydın, Samsun, Niğde ve Karadeniz Ereğli’den dispanser hekimleri illerinin doğrudan gözetimli tedavi uygulamalarını anlattılar ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

İkinci gün, Türkiye’nin verem savaşı örgütlenmesi ve tüberküloz kontrol programının unsurları tartışıldı. Verem savaşı il koordinatörlerinin görevleri ve bu görevleri nasıl yapacakları ele alındı. Tüberküloz kontrolünde, ara birimi oluşturacak verem savaşı il koordinatörlüğünün, il düzeyinde bütün verem savaşı hizmetlerinin planlanması, yönetilmesi, koordinasyonu ve denetlenmesi noktalarında sağlık müdürlüğüne destek olacağı ortaya konuldu. Verem savaşı dispanserlerinin yeni veri kayıt sistematiği, bu kayıtlara dayalı üç aylık yeni bildirim sistemi tartışıldı. Bu yeni sistemde kullanılacak formlar ve defterler tanıtıldı ve tartışıldı.

  • Hasta bildirim formu ve defteri
  • Hasta izleme fişi ve defteri
  • Koruma fişi ve defteri
  • 3 aylık bildirim (hasta bilgileri, tedavi sonuçları, konversiyon ve koruma) formu
  • Aylık ikmal ve faaliyet bildirimi

Özellikle verem savaşı il koordinatörlerinin görevleri ve sağlık müdürlükleri ve sağlık ocakları ile ilişkileri konuları ile bulaşıcı hastalık bildirimi konularında yoğunlaşan tartışmalara sağlık müdürlüklerinden katılan hekimlerin önemli katkıları oldu.

Üçüncü gün, verem savaşı dispanserlerinin denetimi ve verem savaşı dispanserlerinin çalışmalarının bütünsel bir değerlendirmesi ele alındı.

Toplantıda ortaya çıkan önemli bir karar, Verem Savaşı Daire Başkanlığı tarafından, 2005 yılı başından itibaren yeni kayıt ve raporlama sistemine geçilebileceğinin açıklanması idi.

Yukarıda anlatılan toplantı sürerken, ikinci bir salonda toplanan verem savaşı derneklerinin temsilcileri, yeni dernekler yasasını ve verem savaşı derneklerinin günümüz koşullarında hizmetlerini nasıl yürüteceklerini ele aldılar.

Verem savaşı il koordinatörleri ile verem savaşı derneklerinin ilişkilerinin ele alındığı bir oturumda iki salondaki katılımcılar birlikte tartıştılar.

Sonuçta, verem savaşı derneklerinin yeni dönemde, doğrudan gözetimli tedıavilere destek olmaları gerektiği belirtildi.

Ayrıca, döner sermaye uygulamalarının verem savaşı hizmetlerine olumsuz etki yapmaması ve verem savaşı çalışanlarının mağdur edilmemesi gerektiği belirtildi.

Toplantıyı Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Daire Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu birlikte düzenlediler. Antalya Verem Savaşı Derneği evsahipliğini yaptı.

9 Nisan 2004 Cuma